Dogecoin Prijs Analyse – De DOGE/BTC-spotprijs is al meer dan een jaar gebonden aan een bandbreedte.

Dogecoin (DOGE) werd uitgebracht op 6 december 2013 en is ontstaan uit een poging om de adoptie, het begrip en het bewustzijn van cryptografie te vergroten. Oorspronkelijk geïnspireerd door de Shiba Inu meme, werd de cryptocurrency gecreëerd door Billy Markus, met de hulp van Jackson Palmer, die het project in 2015 verliet.

DOGE heeft een muntaanbod van 125,14 miljard euro, een van de hoogst gecirculeerde voorraden van alle munten. Dogecoin staat op de 31e plaats op de Brave New Coin marktcap tafel, met een marktcap van US$295 miljoen met een handelsvolume van US$1 miljoen in de afgelopen 24 uur.

Gebaseerd op de Scrypt Proof-of-Work munten Luckycoin en Litecoin, heeft DOGE een vaste blokbeloning van 10.000 DOGE, en een bloktijd van één minuut zonder limiet op het totale aantal gecreëerde munten. De blokhoogte van de DOGE is momenteel meer dan 3.296.625 en de inflatie is momenteel 4%. De keten heeft momenteel ook 469 knooppunten, waarvan de meeste in de VS en Duitsland liggen.

Na veiligheidsoverwegingen die draaien om een potentiële 51%-aanval in 2014, stelde de maker van Litecoin (LTC), Charlie Lee, een gefuseerde mijnbouwoplossing voor DOGE en LTC voor. De samengevoegde mijnbouw maakt het mogelijk om cryptocurrency’s met hetzelfde consensusalgoritme tegelijkertijd te ontginnen. Na de LTC-blokbeloning die in augustus werd gehalveerd, daalde ook de hasjkoers van DOGE. In de loop van de afgelopen maanden is het hashtarief gestegen ten opzichte van de dieptepunten in april, net nu de Scrypt ASIC’s weer winstgevend zijn geworden met een elektriciteitskost van US$0,04 per KWh.

DOGE-transacties per dag (lijn, grafiek hieronder) hebben zich sinds december 2017 grotendeels uitgesmeerd van 20.000-50.000. In het afgelopen jaar heeft DOGE meer transacties per dag gehad dan Monero (XMR), Dash (DASH) en Zcash (ZEC). De gemiddelde transactiewaarden (vulling, grafiek hieronder) zijn sinds januari 2019 gedaald en liggen nu rond de US$150.

Op 10 januari 2019 bereikte DOGE een recordhoogte van 3,27 miljard US$ in het dagelijkse transactievolume aan de ketting, en overtrof daarmee alle andere munten die dag, met uitzondering van Bitcoin (BTC). De gemiddelde transactiekosten zijn momenteel US$0,00335 en zijn consequent lager dan BTC, LTC, BCH, XMR, DASH, ZEC en Ethereum (ETH) (niet weergegeven).

De 30-dagen Kalichkin netwerkwaarde aan geschatte on-chain dagelijkse transacties (NVT) ratio (lijn, grafiek hieronder) is momenteel 127 en dalend. Een NVT van minder dan 30 zou waarschijnlijk duiden op organische en aanhoudende marktomstandigheden. Inflectiepunten in de NVT kunnen leidende indicatoren zijn voor een omkering in de waarde van de activa. Een opleving in de NVT suggereert vaak dat een munt overgewaardeerd is op basis van de economische activiteit en het nut ervan, wat gezien moet worden als een bearish price indicator, terwijl een neerwaartse trend in de NVT het tegenovergestelde suggereert.

Actieve en unieke adressen zijn belangrijk om in overweging te nemen bij het bepalen van de fundamentele waarde van het netwerk op basis van de wet van Metcalfe. Maandelijks actieve adressen (MAA’s) zijn momenteel 61.000 (vullen, grafiek hieronder), ver boven de historische norm, maar lager dan een hoogte van 93.000 in mei 2019. Een groeiend aantal MAA’s zou een bullish price action suggereren. DOGE heeft meer MAA’s dan Zcash (ZEC) en Ripple (XRP).

De marktcap die door de gerealiseerde cap (MVRV) wordt gedeeld is een andere crypto-native fundamentele metriek die wordt gebruikt om overbought of oververkochte voorwaarden te beoordelen. Gerealiseerde cap benadert de waarde die is betaald voor alle bestaande munten, door de marktwaarde van die munten bij elkaar op te tellen op het moment dat ze voor het laatst op de blokketen werden verplaatst.

Historisch gezien hebben perioden van een MVRV minder dan één inkoopkansen vertegenwoordigd, terwijl perioden van een MVRV groter dan drie verkoopkansen hebben vertegenwoordigd. Alle drie de MVRV-niveaus boven de drie hebben lokale hoogtepunten in de prijs vertegenwoordigd. Op dit moment is de MVRV 0,95, wat duidt op het potentieel voor extra voordelen en een aankoopmogelijkheid.

Wat betreft de activiteit van de ontwikkelaar, heeft DOGE schijnbaar zeer weinig dev activiteit gehad in de afgelopen jaren, met zeven repo’s en slechts acht verplichtingen op de belangrijkste Github repo in het afgelopen jaar. Volgens verschillende Dogecoin devs wordt er niet gewerkt aan de mastertak, waardoor commits niet zichtbaar zijn.

Dogecoin Core v1.14.2 is in november 2019 via een zachte vork uitgebracht, en in 2018 tot en met 2019 zijn er negen volledige releases geweest. Dogecoin Core v1.17 is momenteel in ontwikkeling. De meest recente protocolupgrade bracht een verbeterde validatiesnelheid en netwerkpropagatieprestaties met zich mee, wat leidde tot veel kortere synchronisatie en initiële blokdownloadtijden.

De meeste munten maken gebruik van de ontwikkelaarsgemeenschap van GitHub, waar bestanden worden opgeslagen in mappen die „repositories“ of „repositories“ worden genoemd, en wijzigingen in deze bestanden worden opgenomen met „commits“. Hoewel commits de kwantiteit en niet noodzakelijkerwijs de kwaliteit vertegenwoordigen, kan een hoger aantal commits duiden op een hogere dev activiteit.

In de markten is het Dogecoin-nieuws dat het op de beurs verhandelde volume de afgelopen 24 uur werd gedomineerd door de Tether (USDT) en Turkse Lira (TRY), en Bitcoin (BTC) paren. De topvolumes op de beurs omvatten HitBTC, Binance en Huobi.

In de afgelopen jaren heeft DOGE een groot aantal ruilbeurzen meegemaakt, waaronder de toevoeging aan Robinhood en Yahoo! Finance in respectievelijk juli en augustus 2018. Daarnaast zijn er DOGE/USDT-paren toegevoegd aan Poloniex en Bittrex in respectievelijk augustus 2018 en september 2018. In mei 2019 werd DOGE toegevoegd aan de Coinbase Wallet. In juli werden de handelsparen DOGE/BNB, DOGE/BTC, DOGE/USDT, DOGE/PAX en DOGE/USDC en OKEx toegevoegd aan de handelsparen DOGE/USDT en DOGE/USDK. Binance heeft vervolgens in september de notering van DOGE/PAX en DOGE/USDC paren geschrapt. In oktober hebben Binance.US en UpBit respectievelijk de DOGE/USD- en DOGE/BTC-paren op de beurs gebracht.

De wereldwijde gegevens van Google Trends voor de term „Dogecoin“ zijn in januari 2018 tot een recordhoogte gestegen, wat een afspiegeling is van een lokaal hoogtepunt in de toenmalige DOGE-prijs. Over het geheel genomen blijven de zoekopdrachten voor „Dogecoin“ vanaf begin 2018 aanzienlijk lager. Een langzame stijging van de zoektocht naar „Dogecoin“ ging vooraf aan beide hoogtepunten in september 2019 en maart 2019, wat waarschijnlijk een teken is van de belangstelling van nieuwe marktpartijen op dat moment. Een studie van 2015 vond een sterke correlatie tussen de gegevens van Google Trends en de BTC-prijs, terwijl een studie van mei 2017 een dramatische stijging van de Amerikaanse Google „Bitcoin“-zoekopdrachten correleerde met een daling van de BTC-prijs.

Technische analyse

Aangezien de DOGE/BTC-spotprijs zich in een reeks van historische prijsdalingen bevindt, kunnen volumeprofiel zichtbaar bereik, draaipunten, Oscillatoren, Bollinger Bands, Ichimoku Cloud en Exponential Moving Averages worden gebruikt om het potentieel van een bullish reversal te helpen beoordelen. Meer achtergrondinformatie over de hieronder besproken technische analyse vindt u hier.

DOGE heeft een slechte liquiditeit op USD-paren ervaren en de handel werd gedomineerd door het BTC-paar. Sinds 2014 toont de DOGE/BTC weekgrafiek een koopzone van 15-25 sats en een verkoopzone van 100-120 sats. Op dit moment vertegenwoordigt de prijs van 27 sats, bij een lage cyclus, een low-risk, high-reward handelszone voor lange deelnemers. De Volume Profile Visible Range (VPVR) toont dan ook een significante steun binnen de 15-25 sat historische koopzone met een significante weerstand in de 40 sat zone.

Historisch gezien heeft DOGE zich in de loop van drie tot zes weken teruggetrokken tot 100 sats, zodra zich een definitieve bodem heeft gevormd. Jaarlijkse weerstand pivots zitten op 44, 66, en 106 sats. Bij een bulldozer zal waarschijnlijk weerstand worden gevonden op elk draaipunt. RSI, nu onder de 50, suggereert een volledige reset van een eerdere bullish momentum.

Bollinger Bands (BBands) zijn ook strak en tonen een bearish bias, wat een verdere keerzijde suggereert. BBands meten de volatiliteit en proberen de richting van de prijsactie te voorspellen naarmate de consolidatie vordert. Als er een uitbraak plaatsvindt terwijl de koers boven de 20SMA (rode lijn) ligt, suggereert de indicator een bullish continuering. De BB-banden nemen toe met de volatiliteit, nadat de beweging heeft plaatsgevonden. BBands zijn slechts twee keer zo krap geweest op de weekly chart, beide staan voor bearish continuation.

Wat betreft de Ichimoku-wolk worden vier metrieken gebruikt om te bepalen of er een trend bestaat; de huidige prijs ten opzichte van de wolk, de kleur van de wolk (rood voor bearish, groen voor bullish), het Tenkan (T) en Kijun (K) kruis, en de Lagging Span. De beste koers wordt altijd gegeven wanneer de meeste signalen van bearish naar bullish gaan, of andersom.

De status van de huidige Cloud metrics op de wekelijkse tijdspanne met verdubbelde instellingen (20/60/120/30) zijn bearish; de spotprijs is onder de Cloud, de Cloud is bearish, het TK kruis is bearish, en de Lagging Span is onder de Cloud en onder de huidige spotprijs. Een traditionele long entry zal niet starten totdat de huidige spotprijs boven de wolk ligt met een bullish TK-kruis.

Echter, een grote en aanhoudende TK c-klem suggereert oververkochte condities, met een gemiddelde terugvalpoging naar 53 sats waarschijnlijk in de nabije toekomst. Daarnaast suggereert de Kijun in de richting van de Tenkan ook een afnemend bearish momentum.

Op de daily chart is de wolk bearish; de spotprijs is onder de wolk, de wolk is bearish, het TK-kruis is bearish, en de Lagging Span is onder de wolk en boven de spotprijs. Ook hier geldt dat een traditionele long entry pas wordt geactiveerd als de spotprijs boven de wolk ligt met een bullish TK-kruis.

De 50-dagen Exponentieel Bewegend Gemiddelde (EMA) en 200-dagen EMA zijn bearish gekruist gedurende 528 dagen, waarbij de prijs de 200-dagen EMA de afgelopen zes maanden meerdere malen heeft getest. Een 50/200 EMA kruising met een bullish Kumo breakout zal waarschijnlijk duiden op een aanhoudende bullish momentum.

Conclusie

Na bijna voor dood te zijn achtergelaten in 2014 zag de Dogecoin-toekomst er niet rooskleurig uit, maar het werd gered door een samengevoegd mijnbouwinitiatief met LTC. De munt is ontstaan als een experiment en een flash-in-the-pan-grap, maar heeft de tand des tijds doorstaan door zijn duurzame positie als mascotte voor de cryptogemeenschap. Als zodanig blijft DOGE een belangrijke toegangspoort en speelplaats voor de nieuwsgierige cryptocentrale. De ontwikkeling van het protocol blijft ook sterk met negen volledige releases in de afgelopen twee jaar.

De DOGE/BTC-spotprijs is al meer dan een jaar aan een bereik gebonden. DOGE/BTC presteert vaak het best wanneer BTC/USD een periode van consolidatie ingaat. Elke piek tot 100 sats is niet in staat geweest om te consolideren of verdere winst te boeken, wat heeft geleid tot een langdurige downtrend van meer dan 200 dagen. Elke verdere daling van het DOGE/BTC-paar zal waarschijnlijk kopers tegenkomen die verwachten dat het hoge-beloningsniveau met een laag risico zal werken zoals verwacht. Op de korte termijn moet een beweging boven de 30 sats worden gezien als een toonaangevende bullish momentum-indicator.