Pakko luovuus: Miksi Bitcoin menestyy entisissä sosialistisissa valtioissa

„Bitcoin Future työskentelevät ihmiset ymmärtävät hajauttamisen sosiaaliset vaikutukset. Vaikka elämme nyt vapaassa yhteiskunnassa, voimme jo nähdä merkkejä ‚vapauden‘ tai vapauden hitaasta poistamisesta monilla elämän puolilla.“

Toivottavasti Freiheit kirjoittanut Hope Freiheit 15. heinäkuuta 2020vuonna Ominaisuudet
Julian Alppien ja Adrianmeren välissä sijaitseva Slovenia on kauniissa Euroopan nurkassa, jota usein viereiset Veneto tai Dalmatian rannikot lentävät kansainväliset vierailijat jättävät huomioimatta – valtio, joka sai itsenäisyyden entisestä Jugoslaviasta vuonna 1991.

Yhtenä Venetsiaan parveilevista matkustajista kompasin vahingossa Sloveniaan useita vuosia sitten vain seurauksena, että en saanut junalippua Italiaan

Siellä päädyttyäni päätin tutustua sen vaikuttaviin karstaluoliin ja Triglavin kansallispuiston väärentämättömään luonnonkauneuteen ennen paluutaan historialliseen pääkaupunkiin Ljubljanaan näytteille paikallista kulttuuria.

Vaikka tunnustin ja arvostin Ljubljanan ystävällisiä ihmisiä ja sydämellistä slaavilaista keittiötä, olin täysin unohtunut toiselle kaupungin vilkkaalle puolelle tuolloin – sen ylpeälle Bitcoin-yhteisölle.

Entinen sosialistinen valtio, vaikka se heilahteli kovan linjan politiikkojen ja suuremman taloudellisen ja henkilökohtaisen vapauden välillä kuin muualla itäblokissa, Slovenia, on erinomainen esimerkki siitä, kuinka kryptovaluutan hajautettu etiikka resonoi vahvasti kansalaisen kanssa, joka kasvoi vahvasti keskitetty hallitus.

Tänään, kun puhutaan Sloveniasta ja Bitcoinista, ensimmäinen mieleen tuleva nimi on todennäköisesti Bitstamp – Ljubljanassa vuonna 2011 perustettu kriptovaluuttavaihto, jolla on nyt toimistot Lontoossa, New Yorkissa, Luxemburgissa ja muualla.

Itse asiassa Bitstamp on nyt vanhin edelleen toimiva kryptovaluuttapörssi, joka on syrjäyttänyt muita vanhan koulun kilpailijoita, kuten Mt. Gox ja BTC-e yksinkertaisesti olemalla luotettavia. Tämä pitkäikäisyys on sinänsä varsin saavutus, kun otetaan huomioon äärimmäinen hintavaihtelu ja vakiintuneiden liiketoimintamallien puute tällä syntyvällä teollisuudenalalla, etenkin ennen vuotta 2017.

Bitstamp: kansallinen menestystarina

Kun kysely tehdään alueellisesta teknologisesta ammattitaidosta ja fintech-aloittelijoista, suurin osa ihmisistä puhuu heti Piilaakson, Lontoon tai Singaporen vilkkaista keskuksista. Keski-Euroopan pienet slaavilaiset kansakunnat tulevat harvoin mieleen – nämä kansakunnat olivat kommunistisen hallinnon alaisena vain kolme vuosikymmentä sitten.

Joten miten on niin, että Bitstampin kaltainen yritys onnistui nousta Ljubljanasta vähällä taloudellisella tuella, kilpailemaan alalle, joka on niin kovaa arvaamaton kuin salaus, ja jatkaa kukoistamista lähes vuosikymmenen ajan? Bitstampin liiketoiminnan kehityspäällikkö ja yrityksen alkuaikojen veteraani Miha Grčar selitti kuinka Bitcoin ja Bitstamp aloittivat kilpailun Sloveniassa.

„Varhainen ryhmä oli pääosin geekejä, anarkisteja ja cypherpunkkeja“, Grčar kertoi. „Mutta täällä ei ollut liikaa taloutta eikä nuorilla ollut paljon työllistymismahdollisuuksia, joten kun hinta alkoi nousta, monet nuoret alkoivat luonnollisesti kiinnittää huomiota ja oppia siitä.“

”Bitstampin suhteen luulen olevansa ensimmäisten joukossa ehdottomasti auttaneet. Mutta sitten taas meillä on onni – sinun täytyy olla onnekas tällä alalla. ”